Päivitetty 15.07.2015

Matkakertomus - Niagara Falls, Kanada

 

Lohmann Tierzucht Gmbh – LSL kana-ainesta jalostava yhtiö – järjesti 52. maahantuojien seminaarin 22.9.2014 Kanadassa.

Ohjelmaan kuului seminaarin lisäksi jalostuslaitoksen avajaiset ja tutustuminen Kanadan munantuotantoon.

Ontario on Kanadan kanavaltio

Lohmann seminaari keräsi noin 150 osallistujaa ja yhtiön työntekijää ympäri maailmaa tutustumaan Kanadaan.

Seminaari järjestetiin 52. kerran, tällä kertaa Kanadassa Niagaran putouksilla sijaitsevassa Sheraton hotellissa.

 

Ensimmäisen päivän ohjelmaan

kuului laiva-ajelu putouksien keskellä sekä oma toimista tutustumista alueeseen. Alue on todellinen turistinähtävyys, ja hotellin lähialue muistuttaa rakennuksineen ja liskopuistoineen lähes huvipuistoa. Putoukset olivat kuitenkin hieno kokemus. Koko ryhmä matkasi ”Hornblower Niagara Falls” veneellä putouksien reunaa pitkin. Lopuksi istuimme sadetakit päällä avolaivan kannella aivan suuremman putouksen keskellä sumun peitossa.

 

Seminaari järjestettiin matkan toisena päiväna.

Seminaarin pääasia oli geeniteknologian kehittyminen. Asiaa esitteli Lohmann Tierzucht GmbH:n toinen toimitusjohtaja ja

päägeneetikko Rudolf Preisinger.

 

Tässä tapauksessa teknologialla ei eläimiä ei mitenkään ”geenimuunnella”, mutta kukkolinjojen isovanhempaispolven untuvikkojen verinäytteistä tutkitaan 42000 markkeria jalotuksesen valinnan tueksi. Kanojen jalostus tapahtuu edelleen valitsemalla jalostusyksilöt mitattavien ominaisuuksien perusteella. Mitattavat ominaisuudet ovat munien lukumäärä, rehunkulutus/ 28 pv, munien keskipaino / 3 pv, munankuorenkestävyys sekä kananpaino. Mittausten ulkopuolelle jätetään kaikki sekunda munat. Näiden eo. ns. mitattavien asioiden mittaamiseen tutustuimme jalostuslaitoksen avajaisissa käytännössä.

 

Näiden tuotannollisten asioiden lisäksi valintaan vaikuttaa minimaalinen taipumus höyhenten nyppimiseen, pesään muninta sekä pesässä käytetty aika, joiden jalostus tapahtuu vapaassa tuotannossa. Lisäksi tutkitaan yleisimpien tautien vastustuskyky sekä kanan joustavuus eri rehuraaka-aineiden suhteen (soijan sijaistaminen esim. rypsirouheella ja auringonkukan siemenpuristeella).

 

Kolmannen matkapäivän vietimme uudessa jalostuslaitoksessa.

Avajaiset alkoivat paikallisen tuottajajärjestön puheenjohtajan puheella sekä nauhan leikkaamisella uusimman yksikön kastamiseksi käyttöön. Laitokset sijaitsevat Yorkin alueella Ontarion osavaltiossa. Nyt kastettu rakennus oli kolmas; kaksi rakennusta on jo tuotannossa ja vielä kaksi rakennetaan lisää. Laitoksissa on jalostukseen käytettäviä sekä yksilöhäkkejä että ryhmähäkkejä 46000 puhtaan linjan kanalle ja kukolle.

 

Näistä eläimistä valitaan ne kanat ja kukot joista haudotaan isovanhemmat siitoskanojen tuotantoa varten.

Ko. laitos on rakennettu pohjois-amerikan markkinoita varten, ja siksi jalosteena on valkoisen LSL kanan linjat.

Lohmann jalostus tapahtuu pääasiassa Saksassa Cuxhavenissa (yhtiön pääkonttorin paikka) sekä Tanskassa.

 

Kanada valittiin uuden yksikön paikaksi, koska siellä on mahdollista pitää aines yksilöhäkeissä, toisin kuin EU ja varsinkin Saksan laki kieltää yksilöhäkit. Päätöksellä haluttiin myös hajauttaa lintuinfluenssariskiä maantieteellisesti sekä helpottaa jalosteen myyntiä Pohjois-Amerikassa.

 

Joka kolmas muna Ontariosta

Kanadassa on 35 miljoonaa asukasta ja 22 miljoonaa kanaa. Kanoista 8,5 miljoonaa sijaitsee Ontarion osavaltiossa, jonka alueella tutustuimme myös uuteen jalostuslaitokseen. Munintatilat Kanadassa ovat lähes kaikki perhetiloja, joissa on 20-30.000 kanaa. Tuotanto tapahtuu pääasiassa perinteisissä häkkikanaloissa, joskin lattia- ja ekologistatuotantoa lisätään sitä mukaa kun kysyntä kasvaa.

 

Tuottajajärjestön edustaja Scott Graham, jota pääsin jututtamaan linja-automatkalla uuteen jalostuslaitokseen, kertoi, että he järjestävät kerran vuodessa kuluttajille avoimet ovet vierailemaan alueen kanaloissa. Joka vuosi 200-300 kuluttajaa käykin tutustumassa eri tuotantomuotoihin ja munatuotantoon ja näin he haluavat kertoa myös kuluttajille, että munantuotanto on perheiden tekemää työtä. Ulkopuolista painetta uusiin tuotantomuotoihin siirtymiseksi ei tuntuisi olevan ja tuottajat ovat hyvin aktiivisia päättäjien suuntaan, jotta asia myös pysyisi näin.

 

Ontarion alueella viljellään maissia ja soijapapua sekä syysviljaa rehun raaka-aineeksi. Lohkojen viljelykierto vuorottelee näitä kasveja. Kananuorikoiden tuotanto tapahtuu pääasiassa siihen erikoistuneilla tiloilla, mutta osa munintakanaloista kasvattaa omat nuorikot.

LSL jaloste on markkinoiden yleisin, mutta edustettuina ovat myös Shaver ja Bovans kanat.

 

Omaa tuotantoa arvostetaan

Kanadalaiset kuluttaja syövät pääosin valkoisia munia ja kulutus on Scott Grahamin mukaan noin 12,5 kg per asukas.

Haastattelussani hän kertoi, että kanadalaisen munantuottajan selviytyminen perustuu kolmeen pilariin.

 

Ensinnäkin rajavalvonta USAn rajalla on tiukkaa. Heti rajan tuntumassa usan puolella sijaitseen 8,5 miljoonan kanan yksikkö,

jonka kustannustasolle ei perheviljelmä pärjää.

Toiseksi Kanadan munantuotanto perustuu tuotantokiintiöihin, ja uuden tuotannon määrä on näin rajoitettu.

Kolmanneksi on tehty poliittinen päätös, joka takaa tuottajalle tuotantokustannusten korvauksen ja kohtuullisen palkan työstään. Hän sanoi, että ilman näitä ehtoja, ei kanadalainen tuotanto olisi mahdollista.

 

Oli mielenkiintoista vierailla maassa, jossa vallitsi myönteinen henki maataloustuotantoa kohtaan. Viranomaiset ovat asettaneet vaatimukset tuotannolle, mutta ovat myös sitoutuneet ja myös sitouttaneet kaikki elintarvike ja kaupan alan toimijat perhepohjaisen maatalouden malliin.
Tällaista myönteistä ja maataloustyötä arvostavaa ilmapiiriä toivoisi myös Suomeen.

 

Sanna Muurama
LSK Poultry Oy
p. 0440856675
info@lskpoultry.fi

tilaa uutiskirje

Saat sähköpostiisi ajankohtaisia uutisia ja vinkkejä kananhoitoon.

ajankohtaista